[pääsivu]


Thule tutkijakoulutus Päivitetty 25.03.2009
Jatko-opiskelijan sosiaaliturva

APURAHANSAAJIEN SOSIAALITURVA
Apuraha ei muodosta palvelussuhdetta eikä apurahan saajaa näin koske palvelussuhteeseen yleisesti perustuva vakuutusturva. Hänelle eivät myöskään kuulu työterveyshuollon palvelut tai muut työ- ja virkaehtosopimuksiin kuuluvat etuudet. Yliopisto ei myöskään peri apurahoista ammattijärjestöjen jäsenmaksuja.

Apurahan saajan on itse huolehdittava vakuutusturvansa järjestämisestä ja mahdollisesti huomioitava sen kustannukset apurahahakemuksessa. Apurahan saajien on myös otettava huomioon heidän sosiaaliturvaansa koskeva lainsäädännön muutos. Muutos on astunut voimaan 1.1.2009. Tieteelliseen tutkimukseen tai taiteelliseen toimintaan tarkoitettujen Suomesta 1.1.2009 jälkeen myönnettyjen apurahojen turvin tehtävä työ on vakuutusvelvollisuuden piirissä, mikäli apurahalla työskentely kestää yhtäjaksoisesti vähintään neljä (4) kuukautta. Vakuutettavan apurahansaajan tulee asua Suomessa tai hänen tulee olla Suomen sosiaaliturvalainsäädännön piirissä EY:n sosiaaliturva-asetuksen tai sosiaaliturva¬sopimuksen perusteella. Apurahan määrän tulee lisäksi olla vuosityötuloksi muunnettuna vähintään 3280,47 euroa (vuoden 2009 tasossa).

Vakuutus voi alkaa aikaisintaan myönteisen apurahapäätöksen saamisen jälkeen. Kaikkien vakuuttamisen edellytykset täyttävien työskentelyapurahojen osalta on tehtävä erillinen hakemus. Vakuutusta on haettava kolmen (3) kuukauden kuluessa työskentelyn alkamisesta. Vakuutushakemuksen voi tehdä kirjautumalla Melan sähköisiin asiointipaveluihin. Hakemuslomake löytyy myös Melan internetsivuilta. Vakuutushakemuksen voi tehdä myös Melan asiamiesten vastaanotoilla. Vastuu vakuutuksen ottamisesta ja vakuutusmaksujen maksamisesta on apurahansaajalla. Lakisääteiset vakuutusmaksut ovat keskimäärin n. 14 % työskentelyapurahan määrästä. Melan sivuilla on laskuri, jonka avulla apurahansaaja voi arvioida vakuutusmaksujaan.

Vakuutusmaksu sisältää työeläkevakuutusmaksun, sairausvakuutuksen päivärahamaksun ja sairaanhoitomaksun sekä tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksun. Maksut ovat yhteensä keskimäärin 14 % työskentelyapurahan määrästä. Apurahansaajien sosiaaliturvaa eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusturvan osalta hoitaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela).

Lisätietoja ja yhteystiedot sosiaaliturvan hoitamiseksi www.mela.fi.

Esite apurahan saajalle


APURAHAT JA VEROTUS
Apurahan veroton määrä on vuoden 2009 alusta lukien 1525 euroa/kk sisältäen saajalle tulevan maksun MYEL:n mukaisen sosiaaliturvan. Ilman sosiaaliturvan osuutta apuraha on 1343,33 euroa/kk. Vakuutusturva on pakollinen ja apurahan saajan on itse järjestettävä se. Melan sivuilla on laskuri, jonka avulla apurahansaaja voi arvioida vakuutusmaksujaan.

Apurahojen veronalaisuuden tulkitsee aina viimekädessä verottaja. Ratkaisut tehdään aina tapauksittain. Perussäädökset ovat tuloverolain 82 §:ssä. Verovapaus edellyttää, että apuraha on saatu opintoja tai tieteellistä tutkimusta tai taiteellista toimintaa varten ja että se on ollut yleisesti haettavissa. Jos apurahan antaja on julkisyhteisö, verovapaus koskee sen koko määrää. Jos apurahan antajana on jokin muu kuin julkisyhteisö, se on veronalaista siltä osin kuin näiden ja julkisyhteisöjen antamat apurahat kulujen vähentämisen jälkeen ylittävät valtion taiteilija-apurahan vuotuisen määrän (vuonna 2009 verovapaa määrä on 18 300 euroa).

Olennaista apurahan verottomuuden kannalta on myös se, onko apurahan saajan ja myöntäjän välillä palvelussuhde. Jos rahoituksen myöntäjänä on saajan työnantaja, niin suoritus on verottajan näkökulmasta useimmiten korvausta tehdystä työstä, vaikka se maksettaisiin apurahan nimellä. Apurahan ei siis saa olla vastiketta jostain työsuorituksesta, apurahan antaminen ei voi tuoda maksajalle taloudellista hyötyä.
Apurahan saaja ei voi koskaan jakaa saamaansa apurahaa edelleen apurahana. Apuraha voidaan maksaa verottomasti vain, jos kaikki saajat on kirjattu apurahahakemukseen.

Verottajan ohjeita löytyy verohallituksen verkkosivuilta ja julkaisusta Henkilöverotuksen käsikirja. Lisäksi apurahoihin, stipendeihin ja avustuksiin sovelletaan valtionavustuslain (688/2001) määräyksiä.

OULUN YLIOPISTON PALVELUKSESSA JA HAET APURAHAA – MITÄ TARVITSET TIETÄÄ

Mikäli henkilö on palvelussuhteessa yliopistoon, katsotaan yliopistolta saatu rahoitus yleensä palkkatuloksi. Apurahatyöskentelyn osalta on ehdoton edellytys, että henkilö on yliopiston maksaman apurahakauden ajan virka¬vapaana varsinaisesta tehtävästään. Virkavapauden kesto on suhteessa myönnetyn apurahan määrään (esim. 3 600 euron apuraha edellyttää vähintään 2 kuukauden virkavapautta).

Apurahakauden aikana työskentelyn tulee olla muuta kuin varsinaisen palvelusuhteen aikaiset työtehtävät (poikkeuksena tutkimustehtävät). Virkavapauden aikana on sallittua ainoastaan saattaa päätökseen sellainen sivutoiminen tuntiopetus, joka on alkanut ennen apurahakauden alkua ja jonka keskeyttäminen tai uudelleen järjesteleminen aiheuttaisi kohtuutonta haittaa kyseisen yksikön toiminnalle. Sivutoimisen opetuksen enimmäismää¬rän tulisi tällöinkin rajoittua enintään 48 tuntiin lukukauden mittaisen apu¬rahakauden aikana.

Yliopiston palveluksessa oleva apurahaa saanut opettaja, tutkija tai muu virkamies on velvollinen ilmoittamaan saamistaan apurahoista yliopistolle ( ks. opetusministeriön ulkopuolisen rahoituksen ohje, erityisesti luku 3).


TYÖTTÖMYYSKASSA JA AMMATTIYHDISTYKSET

Aloittaessasi jatko-opinnot, sinun kannattaa liittyä ammattiyhdistykseen, jotka toimivat jäsenistönsä yhdyssiteenä, huolehtivat jäsenistön ammatillisesta edunvalvonnasta ja työhön liittyvistä oikeuksista ja eduista. Lista Akavan alaisista jäsenliitoista löytyy Akavan www-sivuilta. Yliopistotutkijoista suuri osa kuuluu Tieteentekijöiden liittoon jonka alaiseen Oulun yliopiston akateemiset -OYA ry kuuluu Oulun yliopiston tutkijoita. Ympäristöalalla tutkijat kuuluvat myös Ympäristöasiantuntijoiden keskusliittoon YKL ry ja tekniikan alalla Tekniikan akateemisten liittoon TEK ry:n.

Erityisen tärkeää tämä on mahdollisen työttömyyden sattuessa kohdalle. Tieteentekijöiden liiton jäsenet ovat vakuutettuina työttömyyden varalta Opettajien työttömyyskassassa. YKL:n ja TEK:n vuosijäsenet ovat pääsääntöisesti vakuutettuja työttömyyden varalta IAET-kassassa. Ammattijärjestön Jäsenet ovat oikeutettuja ansiopäivärahaan jos työttömyyskassan jäsenyys on kestänyt vähintään 10 kuukautta ja työssäoloehto on täyttyny jäsenenä ollessa. Työssäoloehto täyttyy, kun työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden aikana on ollut 43 viikkoa sellaisessa työssä, jossa työaika on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja palkka työehtosopimuksen mukainen. Tarkat ohjeet siitä miten toimia työttömyden kohdatessa löytyvät jokaisen ammatijärjestön kotisivuilta.